ATT BO I BOSTADSRÄTT

När man flyttar in i en bostadsrätt för första gången är det bra att veta vad som gäller, eftersom det skiljer sig från att bo i hyresrätt eller i en helägd bostad. Som medlem i en bostadsrättsförening har du både rättigheter och skyldigheter och det är viktigt att veta vad du själv ansvarar för, vad du kan förvänta dig av styrelsen och föreningen, liksom att respektera grannar och övriga medlemmar för en så god trivsel som möjligt.

Riksbyggens hemsida finns gott om råd och information som riktar sig till dig som är osäker på vad som gäller, och vad du själv har för ansvar.

Vem ansvarar för underhållet?
Vems är egentligen ansvaret för reparation och underhåll i en bostadsrättsförening? Vad ska du själv sköta, och vad är det föreningen ska åtgärda?

Det finns lagar och regler som reglerar vem som ansvarar för vad i en bostadsrättsförening. Man brukar säga att föreningen svarar för det yttre, och medlemmen för det inre underhållet i lägenheten. I vissa lägen kan det dock uppstå osäkerhet om vad som egentligen är inre respektive yttre underhåll.

På Riksbyggens hemsida kan du läsa mer om lagar och regler här eller titta i listan Från A-Ö om bostadsrätt.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta styrelsen eller fastighetsexpeditionen.